Add a Facebook-hoz




Ugrás a kosárhoz
Jelenleg üres a bevásárlókosara.

Skype hívás

Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Szaloncukor rendelés telefonon +36 30 2801267

A karácsonyi mézeskalács receptje

Mézeskalács angyalka Jellinek Márta, Életfa és Király Zsiga díjas Népi Iparművész mézeskalács receptje.

 

 

 

 

 

 

 

Mézeskalács Mikulás

Hozzávalók:

 

  • 25 dkg méz, lehetőleg vegyes virágméz
  • 20 g szalalkáli (1 csomag)
  • csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • szűk csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • csapott kávéskanál őrölt ánizsmag
  • 5 gkg Rama margarin
  • 3 egész tojás
  • 2-3 púpozott evőkanál porcukor
  • 60-70 dkg finomliszt a tojások nagyságától függõen

Készítése:
A mézbe beletesszük a margarint és együtt olvadásig felmelegítjük. A lehetőleg melegvizes edény fölé helyezzük el azt az edényt, amiben a méz és a margarin van, ne közvetlen tűzön melegítsük!
Ajánlatos a porcukorba beletenni a fűszereket, jól összekeverni és átszitálni. Ezután kell a tojásokat egyenként hozzáadva simára keverni, majd a felmelegített, megolvasztott margarinnal összekeverjük. A lisztet is ajánlatos átszitálni, és fokozatosan a masszához keverhetjük. Elõször fakanállal keverjük, majd utána gyúrjuk kézzel, míg fényes, sima nem lesz a tészta!
A tésztának ezután legalább egy napig szobahőmérsékleten pihennie kell. Nem szabad hűtőbe tenni, de a nagyobb melegtől is óvni kell.
A pihenőidő letelte után a tésztát ismét elővesszük és  körülbelül 3 mm vastagra nyújtjuk ki, majd szaggassuk ki a formákat, melyek előre felforrósított elektromos sütőben 7-8 perc alatt elkészülnek. Ha gáztűzhelyt használunk, a sütési idő ettől lényegesen eltérhet.
Ha azt akarjuk, hogy mézeskalácsunk fényes legyen, akkor a sütőbõl kivéve még melegen kenjük be felületüket az előre elkészített, jól összekevert tojással.

Máz:
Egy tojás fehérjébe beletesszük 6-7 evőkanál jól átszitált finom porcukrot attól függõen, mekkora a tojás. Ezt addig keverjük, míg a táltól cuppogva elválik -nem nyúlik, hanem elszakad- a hab. Ezután tegyük egy teljesen sima, nem peremes, jó minőségű műanyag zacskóba, melynek sarkán egy parányi lyukat szúrunk, és már kezdődhet is a mézeskalács díszítése!

Karácsonyi mézeskalácsKarácsonyi mézeskalács

 
 

 

Üzemeltetõ: Tanárkell Kft.  |  © 2007-2015. SzaloncukorPosta.hu