Fondant szaloncukor recept

Fondant szaloncukor recept

Egy és negyed kiló kristálycukrot 1,5 - 2 dl tejjel, 5 dkg vajjal, egy fél citrom reszelt héjával és egy fél citrom levével, egy vaníliás cukorral közepes tűzön elkezdünk melegíteni.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg enyhén elkezd pirosodni. Akkor jó, ha egy cseppet egy tányérra csöpögtettünk és összeáll a cukor. 
Ezután 10 dkg darált diót keverünk hozzás és kivajazott, zománcos tepsibe öntjük úgy, hogy körülbelül 1 cm magas legyen.
Amikor már kezd hülni, vizes kézzel elsimítjuk, majd egy meleg kést eloször zsíron, vagy vajon végighúzunk és hosszúkás téglalapokra vágjuk vele a masszát.

 

Szaloncukor házilag 


Izlés szerint bevonjahtjuk tej, vagy étcsokis bevonóval ezután úgy, hogy villára véve, vagy szúrva fondant cukor darabkákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.

Vékony karácsonyi csomagolópapírból körülbelül 10x8 cm-es téglalapokat vágunk, és ezekbe csomagoljuk a már teljesen kihült és megszilárdult szaloncukrot. Úgy az igazi, ha a papír hosszabbik végeit kb fél cm-re bevagdossuk, rojtozzuk.